top of page

Hygiene i kalvefôring – nøkkelen til friske kalver

Oppdatert: 18. sep.

Hygiene kalvefôring fra Holm & Laue

Hvorfor er god hygiene i kalvefôring så viktig?

God hygiene i kalvefôring er den viktigste faktoren for å sikre at kalvene dine holder seg friske og vokser som de skal. Ville du drukket fra en kaffekopp som du har brukt i tre dager? Ville du gitt babyen din melk fra en skitten flaske? Ikke bare siden Corona har svarene vært klare: Renhet og hygiene er viktig for oss alle! Men hvorfor ikke med samme konsekvens i kalveoppdrett?


Det er kjent at kalver må utvikle sitt immunforsvar. Tilstrekkelig immunisering med råmelk er viktig. Men immunitet kan bare beskytte kalven til en viss grad. Hvis bakteriebelastningen i miljøet er for høy, hjelper selv den beste råmelkshåndteringen ikke. Kalvene blir syke!

Forurenset råmelk er problematisk på flere måter:


a) Bakteriene kan komme inn i kalvens organisme før den har utviklet en immunrespons.

b) Bakterier kan blokkere tarmveggens evne til å absorbere antistoffer.

c) Bakterier i melk binder antistoffene som normalt fester seg til patogenene for å inaktivere dem. Da blir ikke disse antistoffene absorbert i blodet.


Hygiene kalvefôring

Rienhoff, Prof. Boelhauve m.fl. fra Universitetet for anvendt vitenskap i Sør-Westfalen* fant for eksempel at bakteriebelastningen i råmelken har en betydelig innflytelse på senere tilvekst. Det ble målt opptil 200 g lavere daglige tilvekster hos kalver med høy bakteriebelastning i melken.



Hygiene problem melkespann


Hygiene kalvefôring

Her er ikke selve råmelken problemet. Rienhoff m.fl. viser også at råmelken blir massivt kontaminert med bakterier gjennom melkespann og drikkebøtter som brukes. Forsøk der bøttene ikke ble rengjort viste at den nysilte råmelken hadde relativt liten forurensning på ca. 100 cfu/ml. I melkespannet i melkestallen steg dette tallet betydelig til over 200 000 cfu/ml (med variasjoner fra 1 000 til 4,2 milliarder cfu/ml!!).


Bare ved regelmessig rengjøring av melkespannene, for eksempel med Holm & Laue CanWash (se også video på: https://rebrand.ly/canwash) – integrert i rengjøringssystemet i melkestallen – kan bakteriebelastningen i den ferske råmelken reduseres til et akseptabelt nivå på godt under 100 000 cfu/ml.


Hygieneproblem smokkebøtte


Hygiene kalvefôring

Bakteriebelastningen i fôringsbøtter er ofte godt over 100 millioner cfu/ml! Og dette problemet er ikke begrenset til råmelk, men vedvarer gjennom hele drikkeperioden til kalvene dersom hygienestyringen er utilstrekkelig.


Rengjøring av smokken med ventil er spesielt tidkrevende og blir derfor ofte forsømt. Det er også vanlig praksis å la bøtten henge hos kalven, slik at det ikke skjer noen blanding av bøtter mellom kalver og dermed ingen overføring av patogener. Spesielt om sommeren og ved AdLibitum-fôring når bakteriebelastningen raskt sine grenser.


Regelmessig rengjøring av bøttene er for eksempel mulig med FlushMaster i MilkTaxi fra Holm & Laue (se også videoen på: https://rebrand.ly/flushmaster). Siden det kan utføres direkte hos kalvene, sparer du lange gåturer til melkekjøkkenet. Likevel anbefales det å demontere smokker og ventiler fra bøttene med jevne mellomrom og rengjøre og desinfisere dem grundig.


Er pasteurisering løsningen?


Bakterier i helmelk bekjempes effektivt i MilkTaxi ved pasteurisering. Farlige patogener som E. coli, stafylokokker, enterokokker eller salmonella blir pålitelig drept. Likevel skjer det igjen og igjen at melk som allerede er gjort bakteriefattig, blir kontaminert på nytt. Som beskrevet ovenfor kan dette skje ved bruk av skitne drikkebøtter.


Men også i MilkTaxi er det en risiko for rekontaminasjon. Dette kan for eksempel skje når gummideler blir porøse og bakterier fester seg der og ikke kan nås av varmebehandlingen.


I praksis finnes det situasjoner hvor melken, etter vellykket pasteurisering, går tilbake til bakterienivået fra før pasteuriseringen. Selv om disse typene bakterier ikke lenger tilsvarer det opprinnelige bakteriemønsteret, er de fullt ut i stand til å få melken til å bli dårlig raskere. Det anbefales derfor alltid å bytte slitedeler i MilkTaxi regelmessig (senest etter ett år!).


I tillegg er det fornuftig å kontrollere resultatet av pasteuriseringen ved “før og etter”-undersøkelser av melken.


Kontrollere din egen hygienestandard


Mange gårder bruker den månedlige melketesten til også å kontrollere kalvemelken for bakterier. I tillegg til prøvene fra kyrne fylles det ganske enkelt noen rør med kalvemelk og undersøkes for totalt bakterieinnhold.


Det har vist seg nyttig å ta følgende prøver:


  • Prøve fra melkespannet i melkestallen (hvis det brukes)

  • Prøve av råmelken i MilkTaxi før pasteurisering

  • Prøve av den pasteuriserte melken

  • Prøve av melken i drikkebøttene


Dette gir deg en veldig god oversikt over utviklingen av bakterier i tilberednings- og fôringsprosessen.


Hygiene kalvefôring


Ytterligere hygienetips


Hemmer forsuring av melken bakteriene?

Forsuring av melken, for eksempel ved AdLibitum-fôring til pH 5,5, reduserer den videre utviklingen av bakterier i melken. I motsetning til hva mange tror, dreper syren bare noen av bakteriene. I tillegg kan man igjen oppdage en oppformering av bakterier ved lengre ventetid. Derfor bør hygienereglene beskrevet ovenfor også følges nøye ved bruk av syre.


Hvordan finner jeg ut bakteriebelastningen på overflater?

Bakterieforurensningen på overflater kan kontrolleres relativt enkelt ved hjelp av såkalte ATP-testere. De er enkle håndholdte enheter som er utstyrt med et prøverør som tidligere er ført over overflaten som skal måles. I løpet av noen sekunder vet du hvor sterkt overflaten er belastet. Det er imidlertid ikke bakterietall som måles, men ATP-innholdet (adenosintrifosfat) i biofilmen på overflaten.


Må jeg rengjøre overflaten før desinfeksjon?

Desinfeksjon på en eksisterende biofilm gir ikke et tilfredsstillende resultat. Derfor er grundig rengjøring med varmt vann og rengjøringsmiddel alltid nødvendig. I tvilstilfeller bør en ATP-test (se ovenfor) utføres før desinfeksjon for å kontrollere rengjøringsresultatet.

Hvorfor må jeg la overflatene tørke før desinfeksjon?Desinfeksjonsmidlene bør brukes nøyaktig i henhold til produsentens anbefaling. De fleste midler fungerer bare ved optimal konsentrasjon i en løsning med vann. En fuktig overflate eller til og med dammer sørger for at virkestoffet blir for fortynnet.


Hva må tas hensyn til når det gjelder rengjøring av smokker ved automatiske drikkestasjoner?

I tillegg til den automatiske skyllingen av smokken i HygieneStation, anbefales det å skifte smokken daglig og desinfisere den i en rengjøringsløsning. Hurtigskifteenheten for smokker gjør dette trinnet enklere. Om ønskelig kan man til og med bytte og desinfisere hele smokkholderen.


Hvordan bør drikketeknologien vedlikeholdes for å sikre optimal hygiene?

Som allerede nevnt er det en risiko for rekontaminasjon av melken via porøse gummideler eller komponenter som er vanskelige å rengjøre i drikketeknologien. Årlig vedlikehold av MilkTaxi eller den automatiske drikkestasjonen av kvalifisert fagpersonell sikrer et godt hygienisk grunnlag for fremtidige drikkeperioder. Holm & Laue tilbyr komplette vedlikeholdssett med alle nødvendige slitedeler til spesialpris for CalfExpert og MilkTaxi!



Kommentarer


bottom of page